Cum alegi corect o aeroterma? Descopera ghidul!

Una dintre cele mai practice solutii pentru a incalzi un spatiu este utilizarea unei aeroterme: nu ocupa mult spatiu, exista o gama larga de modele si preturile se muleaza pe orice buget. O aeroterma se poate folosi pentru a incalzi casa, garajul, sau orice alt spatiu, fie el destinat relaxarii sau muncii. Am pregatit pentru tine un mic ghid care sa te ajute sa alegi cea mai buna aeroterma indiferent de spatiul in care va fi folosita:

Cum functioneaza aerotermele?

  Aerotermele electrice produc si emana caldura dupa un principiu simplu, acestea au incorporata o rezistenta ce se incalzeste si este mai apoi emanata in incapere cu sau fara ajutorul unui sistem de venitlatie. Modelele ce folosesc sistem de veniltatie pentru a dispersa caldura in camera sunt potrivite pentru incaperi de dimensiuni mai mari, deoarece vor incalzi mai rapid spatiul in care sunt folosite. Cele ce nu folosesc un astfel de sistem, mai exact aerotermele cu convectie, sunt potrivite in cazul spatiilor mici, cum ar fi o incapere de 10-20mp.

 Ce trebuie sa stii este ca modelele ce folosesc un sistem de ventilatie sunt mai puternice comparativ cu cele ce nu au un astfel de sistem incorporat si automat vor consuma mai mult curent electric. In plus, sistemul de ventilatie este posibil sa faca aeroterma usor zgomotoasa, in special atunci cand va functiona la putere maxima.

 Aerotermele nu sunt numai electrice, ci exista si varianta celor ce functioneaza pe GPL sau motorina, care emana caldura prin arderea combustibilului lichid. Acest tip este o optiune adecvata in cazul halelor industriale sau spatiilor de mari dimensiuni. Daca iti doresti o aeroterma pentru locuinta ta sau pentru un spatiu de dimensiuni mici ori medii, atunci aeroterma electrica este alegerea potrivita.

Cum recunosti calitatea atunci cand alegi o aeroterma?

  O aeroterma de calitate nu inseamna o aeroterma scumpa sau cu numeroase functii incorporate, ci inseamna o aeroterma ce este potrivita pentru nevoile tale. Ca sa recunosti calitatea atunci cand vrei sa cumperi o aeroterma, tine cont de urmatorii factori:

  • Cat de mult vrei sa reziste in timp? Ai nevoie de o aeroterma pe care sa o folosesti cateva saptamani pe an sau de una care sa functioneze de-a lungul intregului an? In functie de raspunsul la aceasta intrebare vei stii cat de mult este necesar sa investesti intr-un astfel de produs.
  • Conteaza design-ul pentru tine? Daca aeroterma va face parte din design-ul camerei, adica vrei sa o integrezi in amenajarea interioara si sa fie aproape tot timpul la vedere, atunci e posibil sa fie nevoie sa investesti intr-un produs cu finisaje de calitate si un deisgn modern.

Pentru ce tip de spatiu o vei folosi?

 Unul dintre cele mai importante aspecte atunci cand vine vorba de achizitionarea unei aeroterme este spatiul in care urmeaza sa fie folosita. Daca iti doresti o aeroterma care sa incalzeasca un intreg apartament de doua sau trei camera, atunci cea mai buna optiune ar fi sa investesti in doua aeroterme electrice de minim 2000W pe care sa le pozitionezi strategic in locuinta astfel incat sa incalzeasca cat mai mult. Cele ceramice, ce se monteaza pe perete ar reprezenta optiunea ideala.

 In cazul in care iti doresti sa incalzesti o singura camera sau un spatiu de dimensiuni reduse, precum garajul, atunci o aeroterma electrica mobila de 1000W este o solutie ideala. O poti muta usor dintr-un loc in altul, fiind de dimesniuni reduse si poate incalzi cu brio spatii mici.

Ce functii iti ofera o aeroterma?

 Aerotermele pot avea nenumarate functii, printre care:

  • Functie de incalzire pe mai multe trepte. Majoritatea aerotermelor ofera mai multe trepte de incalzire, astfel incat sa poti alege cat de mult sa incalzesti spatiul, in functie de dimensiunile acestuia si de temperatura de afara, dar si cat de multa electricitate sa consume.
  • Functie de racire. Functia de racire este extrem de utila pe perioada verii, atunci cand o aeroterma poate face fata cu succes pentru a raci camera de mici dimensiuni, la un pret mult mai prietenos comparativ cu un aparat de aer conditionat.
  • Termostat. Termostatul va proteja aparatul de supraincalzire si te va ajuta sa economisesti curent electric, deoarece aparatul de va opri atunci cand atinge temperatura setata de tine sau temperatura maxima la care acesta poate ajunge.
  • LED-uri de atentionare. Pentru a nu iti face griji daca ai uitat aparatul pornit, led-urile iti pot indica daca acesta functioneaza sau nu, ori daca a atins deja temperatura maxima.
  • Telecomanda. In special aerotermele cu montaj in perete vin insotite de o telecomanda, care te ajuta sa le controlezi mai usor, sa setezi temperatura dorita sau sa le activezi de la distanta.

Cum se monteaza o aeroterma?

In functie de tipul de montaj, aerotermele pot fi de doua tipuri:

  • Aerotermele mobile. Aerotermele mobile nu necesita niciun fel de montaj special, ci ai nevoie doar de o priza pentru a le conecta la o sursa de electricitate. Sunt de obicei de dimensiuni reduse, insa aceasta nu este o regula generala. Le poti aseza pe podea, pe rafturi, pe masute sau oriunde iti doresti, cu mentiunea de a avea mereu grija ca aceasta sa nu supraincalzeasca obiecte imflamabile.
  • Aerotermele cu montaj pe perete. Aerotermele cu montaj pe perete sunt foarte asemanatoare ca design cu aparatele de aer conditionat. Montajul este putin mai complicat, insa si aspectul final este mul mai aratos. In plus, acestea ocupa putin spatiu si nu au cum sa incurce traficul dintr-o incapere in alta.

Descopera intreaga colectie de aeroterme electronice aici.

Daca ai nevoie de o metoda eficienta si deloc costisitoare pentru a trece mai usor de perioada rece si a incalzi spatii de dimensiuni mici si medii, atunci aeroterma este solutia perfecta. Vei gasi modele diverse, la preturi mici si medii, iar consumul unui astfel de aparat este redus, astfel incat nu trebuie sa iti faci griji pentru facturile la energie.