Masa de bucatarie – Ghid de cumparare – Sfaturi si idei

Masa de bucatarie este o piesa esentiala indiferent de locuinta. Fie ca locuiesti intr-o garsoniera, intr-un apartament sau intr-o casa, vei avea nevoie de un spatiu dedicat pentru a lua masa. Cea mai buna masa de bucatarie nu este neaparat cea mai scumpa ori cea mai incapatoare, ci trebuie sa fie o piesa potrivita bucatariei, living-ului sau zonei de dining.

Daca te pregatesti sa te muti in casa noua, ori renovezi sau poate vrei pur si simplu sa faci mici schimbari in casa, am pregatit pentru tine un mic ghid cu idei si sfaturi:

Unde iti doresti sa amenajezi zona de dining?

  Zona in care vei lua masa depinde deseori de tipul de locuinta. In apartamentele tip studio, cu o camera sau in cele cu doua camere, zona de dining se afla deseori in bucatarie sau in balcon, in timp ce in locuintele ce dispun de spatiu generos, zona de dining poate fi usor amenajata in living.

  Atunci cand decizi unde vei amplasa masa de bucatarie trebuie sa iei in considerare spatiul de care dispui, numarul de persoane ce iti doresti sa foloseasca masa si timpul pe care il dedici gatitului. In cazul in care gatesti des si iti place sa primesti invitati la cina de oricate ori ai ocazia, atunci o masa generoasa este alegerea ideala. Daca de cele mai multe ori alegi sa mananci in oras, petreci putin timp acasa si gatitul nu este una dintre pasiunile tale, atunci o masa mica de bucatarie de 2-4 persoane ar fi potrivita pentru casa ta.

Cum vei integra masa de bucatarie in design-ul casei?

 Masa va fi o parte integranta a design-ului interior al casei tale, asa ca trebuie sa existe o potrivire intre aceasta si restul pieselor de mobilier. Daca alegi sa integrezi masa in bucatarie, atunci poti opta pentru o masa in aceasi culoare cu blatul sau chiar din acelasi material. Daca mobila de bucatarie este alba, bej ori gri, atunci poti alege o masa in culori puternice, precum albastru ori galben.

 In cazul in care masa de dining va fi amplasata in living, atunci o poti integra in design-ul camerei de zi. Nu trebuie sa fie neaparat in tonuri de culoare identice cu sofaua, peretii sau mobile de living, insa poti alege tonuri complementare. Cateva exemple de combinatii simple de culori sunt albul si tonurile de lemn, bej si albastru, gri si auriu.

De cat spatiu dispui?

 Fie ca vei amplasa zona de dining in bucatarie, living sau intr-un spatiu dedicat este necesar sa stii exact de cat spatiu dispui. Vei avea loc pentru a amplasa o masa rotunda, patrata sau dreptunghiulara? Vei putea adauga 2, 4, 6, sau 8 scaune? Va fi comod pentru toti cei ce vor lua masa? Este normal sa iti pui astfel de intrebari inainte de a incepe amenajarea propriu-zisa.

  In cazul in care dispui de un spatiu generos, nu te grabi sa il incarci. Doar pentru ca ai posibilitatea de a amplasa o masa mare de bucatarie de douasprezece persoane, nu inseamna neaparat ca ar trebui sa o faci. Daca o vei folosi la capacitate maxima doar o singura data pe an este posibil ca in timp sa regreti alegerea facuta si sa iti doresti sa fi utilizatul spatiul generos intr-un mod mai productiv.

 Atunci cand nu dispui de un spatiu generos, dimpotriva, spatiul bucatariei este limitat, iar living-ul nu se preteaza pentru o zona de dining, solutiile creative si care utilizeaza la maximum fiecare bucatica de spatiu sunt ideale. Spre exemplu, intr-o bucatarie mica poti amplasa o masa in perete, pe care sa o ridici doar cand iei masa. Alte exemple potrivite sunt mesele tip bar in perete si mesele de bucatarie amplasate in balcoanele inchise. In acest mod nu trebuie sa renunti la zona de luat masa doar pentru ca locuiesti intr-un apartament de dimensiuni mai mici.

Care sunt cele mai bune materiale?

 Masa de bucatarie se poate realiza din trei tipuri de materiale:

  • Pal melaminat. O varianta ieftina si usor de intretinut, palul poate fi customizat dupa bunul plac in orice fel de culori doresti. Foile de pal pot avea 16mm grosime, daca iti doresti grosimea standard ori 18mm daca iti doresti o piesa ceva mai rezistenta.
  • MDF. Putin mai scump ca palul, insa are o rezistenta mai mare. MDF-ul poate fi lucios sau mat si il poti customiza in orice culoare sau model doresti.
  • Lemn masiv. Cel mai scump si durabil material, lemnul masiv poate avea durata de viata de zeci de ani, insa deseori modelele si culorile acestu material sunt limitate si intretinerea sa trebuie facuta atent.

Ce scaune alegi pentru masa de bucatarie?

 Scaunele sunt si ele foarte importante deoarece iti doresti sa iei masa confortabil, fara sa trebuiasca sa stai in pozitii chinuitoare. Varianta cea mai usoara este sa alegi un set de masa si scaune de bucatarie, pentru a fi sigur ca acestea se potrivesc 100%. Daca iti doresti sa le alegi separat, atunci cel mai bine este sa nu pui accent numai pe potrivirea dintre masa si scaune, ci si pe confort. Iti doresti scaune cu spatar? Tapitate? Din lemn? Cu perne sau fara perne? Reglabile? Astfel de intrebari sunt foarte importante atunci cand alegi mobila pentru zona de dining. In plus, nu uita sa tii cont de spatiul de care dispui atat pentru masa, cat si pentru scaune.

  Alegerea mesei de bucatarie nu ar trebui sa iti dea prea mari batai de cap. Pentru a evita orice fel de situatii care sa iti creeze stres, tine mereu cont de spatiu si nu uita sa integrezi piesele de mobilier in design-ul de ansamblu. Poti cumpara mese de bucatarie atat din magazinele de specialitate, cat si online, dar recomandarea noastra este sa te uiti atent atat pe ofertele din online, cat si pe cele din magazine si outlet-uri. In acest fel vei face cea mai buna alegere pentru bucataria ta.

Mese din lemn:

Mese extensibile:

Mese rotunde:

Alte modele de mese bucatarie moderne:

Descopera intreaga colectie de mese ⟶ mese moderne pentru bucatarie sau sufragerie.