Blatul si mobila de bucatarie – ce sa alegi?

Amenajarea si mobilarea bucatariei nu este usoara si de multe ori, oamenii ajung sa faca greseli.

Printre cele mai comune greseli se numara alegerea a doua culori care nu merg impreuna si amestecarea pieselor de mobilier de diferite stiluri.

Cei doi factori de care trebuie sa tii cont cand achizitionezi o mobila de bucatarie noua:

1. Tipul bucatariei

Inainte de a alege modelul bucatariei, trebuie sa te decizi ce tip de bucatarie ai dori sa ai in casa. Vrei o bucatarie mai traditionala, in stil clasic, sau una mai moderna? Exista avantaje si dezavantaje pentru fiecare.

Mobila de bucatarie clasica

mobilier bucatarie clasic

Pe de o parte, bucataria traditionala este pe cale de disparitie si ar fi o alegere interesanta pentru cei care vor sa iasa in evidenta sau au deja amenajata casa in acest stil. Pe de alta parte, majoritatea elementelor bucatariei traditionale sunt facute din lemn masiv, iar intretinerea acestora este dificila. De asemenea, daca intreaga casa in care locuiesti urmeaza o tenta moderna, alegerea unei bucatarii traditionale nu are nici un sens.

Mobila de bucatarie moderna

mobilier bucatarie modern

Mobila de bucatarie moderna este in general formata din materiale finisate modern, lucioase cu blaturi dure din quartz, granit sau marmura. Mobila de bucatarie moderna este mai compacta, fiind compusa din mai putine corpuri, mai bine organizata, iar sertarele si dulapurile vin cu sisteme inteligente de inchidere „soft close”. Unele modele de mobila au posibilitatea de a integra frigiderul si masina de spalat vase in mobilier, astfel acestea nu sunt vizibile in exterior.

2. Blatul de bucatarie

Blatul de bucatarie este suprafata care se foloseste cel mai mult in bucatarie. In functie de tipul de bucatarie ales, exista tot felul de forme si dimensiuni. Principala caracteristica pe care trebuie sa o urmaresti atunci cand alegi un blat de bucatarie, este materialul din care acesta este facut. Fiind o suprafata foarte solicitata, care este folosita zilnic, materialul trebuie sa fie dur si sa nu se murdareasca sau sa se zgarie rapid.

2.1 Blat bucatarie quartz

Blatul de bucatarie din quartz are o rezistenta foarte mare datorita procentajului de 93% quartz din compozitie. Suprafata acestuia este neporoasa, astfel aceasta nu se pateaza, nu retine bacterii si este foarte rezistent la zgarieturi.

blat pentru bucatarie din quartz bucatarie moderna blat bucatarie alb din quartz bucatarie moderna alba

2.2 Blat bucatarie granit

Granitul este unul dintre cel mai apreciat  material pentru blatul de bucatarie pentru ca este dur, iar culoarea nu dispare in timp. De asemenea, granitul este un material termorezistent, ceea ce inseamna ca nu va mai trebui sa folosesti tot felul de instrumente pentru a acoperi blatul atunci cand scoti o oala sau o tigaie de la cuptor sau de pe foc. O poti pune direct pe blatul din granit, fara a te ingrijora ca ar putea lasa urme.

Cel mai adesea, blaturile din granit reprezinta varianta cea mai competitiva ca pret in comparatie cu alte blaturi, cum ar fi cele din quartz sau marmura. Acesta poate fi asortat cu usurinta cu alte elemente din bucatarie, precum pardoseala si glafurile. Finisajul cantului se poate realiza in mai multe forme, la fel ca si blaturile din quartz.

blat bucatarie gri deschis granit la comanda blat bucatarie din granit negru

2.3 Blat bucatarie marmura

Un alt material folosit des pentru blaturi este marmura. La fel ca si granitul, blaturile din marmura sunt foarte usor de intretinut in timp, culoarea ramane aceeasi vreme indelungata si pot fi combinate mai multe pentru a crea palete de culori. Principalul avantaj al blatului de bucatarie din marmura este designul si culorile spectaculoase. Pretul placilor din marmura este putin mai scump decat cel al placilor din granit.

blat marmura alb bucatarie moderna alba moderna cu blat alb din marmura blat marmura negru bucatarie moderna neagra cu blat din marmura

Cateva sfaturi utile inainte de a cumpara un blat pentru bucatarie:

La ce trebuie sa fii atent atunci când cumperi blatul pentru bucatarie? E bine sa faci un mic calcul legat de greutatea blatului din piatra naturala si o estimare de rezistenta a mobilei pe care acesta va fi asezat. Dimensiunile pe care le trimiti, pentru taierea blatului, trebuie sa fie cele corecte, iar daca este vorba de un blat de bucatarie în care va fi inserat un lavoar, specialistii nostri pot decupa blatul pe dimensiunile lavoarului. Pentru aspectul final al blatului e bine sa existe si un finisaj al cantului – rotunjirea acestuia e un detaliu important.

Cumpara sau configureaza-ti blatul de bucatarie alaturi de expertii de la piatraonline.ro -> Click aici!