Blatul si mobila de bucatarie – ce sa alegi?

Printre cele mai comune greseli se numara alegerea gresita a doua culori care nu merg impreuna si amestecarea pieselor de mobilier de diferite stiluri.

Cum alegi materialul pentru blatul de bucatarie?

Mobila de bucatarie moderna este in general formata din materiale finisate modern cu blaturi dure din quartz, granit sau marmura.

mobilier bucatarie modern

Blatul de bucatarie

Blatul de bucatarie este foarte important deoarece este suprafata care se foloseste cel mai mult in bucatarie. Principala caracteristica pe care trebuie sa o urmaresti atunci cand alegi un blat de bucatarie, este materialul din care acesta este facut.

Fiind o suprafata foarte solicitata, materialul trebuie sa fie dur si rezistent la zgarieturi.

Blat de bucatarie din quartz

Acest blat are o rezistenta foarte mare datorita procentajului de 93% quartz din compozitie. Suprafata blatului este neporoasa, astfel aceasta nu se pateaza, nu retine bacterii si este foarte rezistent la zgarieturi.

blat pentru bucatarie din quartz bucatarie moderna
blat bucatarie alb din quartz bucatarie moderna alba

Blat de bucatarie din granit

Granitul este unul dintre cel mai apreciate materiale pentru blatul de bucatarie, este dur iar culoarea acestuia se mentine foarte bine in timp. De asemenea, granitul, este un material termorezistent, ceea ce inseamna ca nu va mai trebui sa folosesti tot felul de instrumente pentru a acoperi blatul, atunci cand scoti o oala sau o tigaie de la cuptor. O poti pune direct pe blatul din granit, fara a te ingrijora ca ar putea lasa urme.

Blaturile din granit reprezinta varianta cea mai competitiva ca pret, in comparatie cu alte blaturi, cum ar fi cele din quartz sau marmura. Acesta poate fi asortat cu usurinta cu alte elemente din bucatarie, precum pardoseala si glafurile. Finisajul cantului se poate realiza in mai multe forme, la fel ca blaturile din quartz.

blat bucatarie gri deschis granit la comanda
blat bucatarie din granit negru

Blat de bucatarie din marmura

Un alt material folosit pentru blaturile de bucatarie este marmura. La fel ca si granitul, blaturile din marmura sunt foarte usor de intretinut si isi pastreaza foarte bine culoarea si proprietatile.

Principalul avantaj al blatului de bucatarie din marmura este designul si insertiile spectaculoase. Pretul placilor din marmura este putin mai scump decat cel al placilor din granit.

blat marmura alb bucatarie moderna alba moderna cu blat alb din marmura
blat marmura negru bucatarie moderna neagra cu blat din marmura

Cateva sfaturi utile inainte de a cumpara un blat pentru bucatarie.

Este bine sa faci un mic calcul legat de greutatea blatului si o estimare de rezistenta a mobilei pe care acesta va fi asezat.

Daca nu laegi o marime standard, dimensiunile pe care le trimiti pentru taierea blatului trebuie sa fie foarte exacte. Daca este vorba de un blat de bucatarie în care va fi inserata o chiuveta, specialistii care se vor ocupa de blat, pot decupa blatul pentru dimensiunile chiuvetei.

Pentru aspectul final al blatului e bine sa existe si un finisaj al cantului – rotunjirea si finisarea acestuia e un detaliu important.

Cumpara sau configureaza-ti blatul de bucatarie alaturi de expertii de la piatraonline.ro:

Descopera toata oferta de blaturi pentru bucatarie ⟶ blaturi bucatarie piatraonline.ro