Mobila baie: ghid pentru achizitionarea unui mobilier de baie

Doresti sa achizitionezi un mobilier pentru baie? Descopera acum acest ghid util cu idei si sfaturi.

De cele mai multe ori cei care ajung sa isi amenajeze baia, neglijeaza importanta pe care o are mobilierul de baie si tind sa se uite la piese de mobilier mai ieftine si de o calitate indoilenica. Astfel, apar situatii neplacute in care trebuie ca mobilierul sa fie schimbat la scurt timp de la achizitonare.

Bugetul alocat pentru achizitionare

Cand alegi un mobilier de baie, bugetul joaca un rol important in alegerea acestuia. Este esentiala stabilirea unui buget pentru amenajarea baii, in special pentru mobilier.

Factorii de luat in considerare la stabilirea bugetului pentru achizitionarea unui mobilier de baie sunt: materialele din care este construit, stilul, numarul pieselor si finisajele acestuia.

Calitatea mobilierului de baie

Unul dintre cei mai importanti factori de care trebuie sa tii cont la alegerea unui mobilier pentru baie, este cel al materialelor din care este construit. Materialele folosite determina rezistenta si durata de viata a mobilierului de baie.

Datorita conditiilor din baie, temperaturi ridicate, aburi si umiditate, materialele mobilierului de baie trebuie sa fie de buna calitate, pentru a putea face fata la aceste conditii.

Materialele mobilierului de baie

Cele mai renumite materiale folosite pentru fabricarea mobilierului de baie sunt MDF-ul si PAL-ul. Diferentele dintre cele doua sunt atat la pret cat si la calitate.

Mobilierul de baie din MDF este de o calitate mai buna in comparatie cu cel din PAL dar cu un pret mult mai mare. Diferenta dintre cele doua este datorata procesului de fabricare al MDF-ului, care necesita mai multa materie prima decat cel al PAL-ului.

Cel mai adesea mobilierul de baie este fabricat dintr-o combinatie intre cele doua materiale: carcasa si compartimentarea sunt realizate din PAL, iar fronturile din MDF, vopsit sau furniruit.

Imagine cu compozitia materialelor:

PAL vs MDF, Mobila baie

Mobilier pentru o baie mare

Alegerea mobilierului pentru o baie de dimensiuni mari este mai facila, deoarece numarul pieselor de mobilier pot fi mai mare si personalizarea acestora se poate face in functie de nevoile fiecaruia.

Mobilierul poate include: mobilier pentru lavoar, dulap cu oglinda, dulap inalt, polite, dulapuri suspendate si rafturi pentru decoratiuni.

idei amenajare baie cu cada si perete de sticla baie cu marmura
idee amenajare baie mica cu paravan de dus oglinda rotunda si mobilier lavoar
idee amenajare baie mare cu perete de dus si mobilier modern
idee amenajare baie alba cu perete de stila dus

Set mobilier + lavoar:

Descopera mai multe ⟶ seturi mobilier baza + lavoar pentru baie.

Dulapuri cu oglinda:

Descopera mai multe ⟶ dulapuri cu oglinda pentru baie.

Oglinda pentru baie:

Descopera toata colectia ⟶ oglinzi pentru baie.

Dulapuri inalte baie:

O alta metoda este achizitonarea unui set complet de mobilier pentru baie. Noi recomandam aceasta optiune deoarece daca achizitionezi direct un set din aceeasi serie, poti evita nepotrivirea pieselor de mobilier care poate aparea atunci cand cumperi fiecare piesa individual.

Seturi mobilier baie:

Mobilier pentru baie mica

Daca o baie mare ofera multiple posibilitati de amenajare, o baie mica poate sa ne puna la incercare imaginatia. Datorita spatiului mic, acesta trebuie utilizat eficient, astfel incat, dupa ce baia este mobilata, sa existe suficient spatiu si locuri de depozitare, fara a avea impresia ca baia este foarte incarcata.

modele gresie si faianta baie mica
idei amenajare baie alba cu cabina de dus
amenajare baie 3 mp idei bai moderne
idei amenajare baie 5 mp moderna

Datorita spatiului limitat avut la dispozitie, pentru o baie mica, este indicat sa optezi pentru piese de mobilier separate. Este important sa alegi un dulap mare cu lavoar incastrat sau cu lavoar deasupra.

Deoarece dulapul cu lavoar va fi singura piesa de mobilier din baie, acesta trebuie sa fie foarte bine compartimentat pentru a putea depozita toate cele necesare.

Pe langa mobila si lavoar, vei mai avea nevoie de o oglinda, aceasta trebuie sa fie una simpla, fara dulap. Un alt beneficiu al acesteia este disponibilitatea in diferite marimi.

Daca ai nevoie de mai multe spatii de depozitare, poti sa mai montezi deasupra wc-ului niste polite sau rafturi.

Mobilier cu lavoar pentru baie mica:

Oglinzi pentru baie mica:

Stiluri mobilier in amenajarea baii

Cand amenajam baia trebuie sa tinem cont si de stilul in care sunt amenajate celelalte camere din locuinta. Daca stilul din celelalte camere este unul modern, cu piese de mobilier de o calitate superioara, atunci trebuie ca aceeasi calitate si stil sa se reflecte si in baie prin piesele de mobilier alese.

Daca alegi un mobilier de baie in stil clasic, poti opta pentru piese de mobilier din materiale naturale precum lemnul tratat, cu finisaje clasice si piese din marmura.

idee amenajare baie stil clasic

Mobilier de baie modern

Daca doresti un mobilier in stil modern, poti opta pentru piese de mobilier din MDF cu linii moderne, si bine definite.

idee amenajare baie mare cu oglinda rotunda cu led

Culorile mobilierului de baie

Culorile mobilierului de baie trebuie sa fie in ton cu cele ale peretilor, gresiei si a obiectelor sanitare. Cele mai intalnite culori pentru mobilierul de baie sunt: bej, maro, alb si gri.

Descopera aici sfaturi si idei pentru amenajarea baii in stil modern sau clasic.

Mobilierului de baie se imparte in doua categorii:

1. Mobilier de baie cu montaj pe pardoseala

Printre primele modele de mobilier aparute au fost cele cu montaj pe pardoseala. Acest tip de mobilier este usor de montat, insa are un minus fata de mobilierul de baie suspendat. Datorita faptului ca este montat pe pardoseala, intretinerea lui si a pardoselii este mult mai dificila.

Daca se opteaza pentru un mobilier cu montaj pe pardoseala, se recomanda alegerea unui model cu picioare, astfel este mai usor de intretinut, se poate aspira si spala sub el.

Seturi mobilier cu montaj pe podea:

2. Mobilier de baie suspendat

Acest mobilier este cel mai popular si il gasim din ce in ce mai des montat in bai. Acest mobilier pentru baie este ales datorita faptului ca are un design modern si poate fi montat in zone unde un mobilier cu montaj pe pardoseala nu poate fi montat.

Un alt avantaj al acestuia este ca ofera baii senzatia de spatiu mai mare, deoarece lasa libera zona pardoselii.

Seturi mobilier de baie suspendat: