Când aranjăm o masă festivă trebuie să ţinem cont de câteva reguli esenţiale, pentru ca masa festivă să fie un adevărat succes. Ca să nu gafăm, e important de ştiut că scobitorile nu au ce căuta pe masă, aranjamentele florale şi lumânările trebuie să fie joase, iar fiecare farfurie să fie dublată de o alta. De asemenea, de pe masă nu trebuie să lipsească oliviera si trei feluri diferite de pahare, iar şampania şi coniacul nu se servesc decât la sfârşitul mesei.
Fiecare farfurie va fi dublată de o alta, care se aşează dedesubt, pentru serviciu, şi care va fi utilizată doar pentru a pune pe ea farfuria din care mâncăm. O masă festivă se prezintă, de obicei, astfel: farfuria pentru primul fel este aşezată deasupra farfuriei de serviciu. Pe ea se pune şervetul frumos împăturit. Chiflele sau feliile de pâine se pun în două-trei coşuleţe speciale, repartizate simetric. Unde se pune furculiţa? Locul furculiţelor este la stânga farfuriei. Aliniate de la dreaptă spre stânga, în ordinea utilizării lor, acestea se aşează cu dinţii în sus. La dreapta, se pun cuţitele, cu partea tăioasă spre farfurie, tot în ordinea utilizării – cel mai îndepărtat este pentru primul fel de mâncare, adică pentru peşte iar în faţa farfuriei stă lingura de supă, cu curbura în sus şi uneori linguriţa de desert (dacă e loc pe masă). Nu vom aşeza niciodată alături mai mult de trei cuţite şi trei furculiţe.
Restul tacâmurilor (linguriţele de tort, furculiţele mici pentru baclava sau pentru fructe) nu se pun pe masă, ci pe o măsuţă de serviciu sau pe un bufet, pentru a fi la îndemână. La mesele cât de cât solemne este obiceiul să se schimbe tacâmurile după fiecare fel de mâncare. În general, vom folosi patru farfurii: farfuria pentru antreuri, farfuria de supă, farfuria întinsă şi farfuria de desert. Bolurile (castronaşele) pentru supă limpede nu se pun de la început pe masă, ci se aduc odată cu supiera.
Aceste tacâmuri se pot pune şi pe suportul destinat lor, care va fi aşezat la dreapta farfuriilor. Pe suport vom aşeza în dreapta, cuţitul, cu partea tăioasă spre farfurie, şi în stânga lui furculiţa, cu dinţii în jos. Lingura şi linguriţele pentru desert vor fi aşezate în faţa farfuriei. Unde este locul şervetului
Dacă utilizăm suportul de tacâmuri, vom pune şerveţelul la stânga, direct pe faţa de masă. Tot în faţa farfuriilor, spre dreapta, este şi locul paharelor. Trei tipuri de pahare sunt obligatorii – de ţuică, de vin (paharul de vin roşu e ceva mai mic decât cel de vin alb) şi de apă. Reţineţi că ele trebuie să facă parte din acelaşi serviciu.
Decorarea masei depinde de mărimea ei, rangul musafirilor şi împrejurări. Aproape indispensabile, florile şi lumânările vor încânta privirea. Ele trebuie puse în vaze joase, ca să nu-i împiedice pe meseni să se vadă. Când trebuie adus untdelemnul şi oţetul? Nu vom pune pe masă decât ceea ce poate servi la o întrebuinţare imediată. Excepţie fac solniţele şi recipientele pentru piper, care vor trebui să fie suficiente (una pentru 3-4 persoane).
Vom avea grijă ca acestea să nu fie înfundate sau umede. O gospodină atentă pune în recipientul respective câteva grăunţe de orez. Dacă nu folosim recipiente cu capac perforat, celelalte trebuie să fie însoţite de linguriţe, pentru ca nimeni să nu fie silit să se folosească de propriul cuţit, ceea ce ar fi o greşeală. Să reţinem că untdelemnul, oţetul, muştarul, smântâna etc. se vor aduce doar dacă cineva le cere.
O gazdă atentă le are pregătite şi le oferă. Pentru sosuri, se foloseşte o sosieră. Atenţie: sosul nu se pune nici pe friptură, nici pe piure sau pe alte garnituri (macaroane, soté de legume etc.) deoarece e inestetic. Sosul se pune în farfurie şi se moaie în el bucăţelele de carne tăiate pe rând. Nu se amestecă tot ce avem în farfurie de la început, cu toate că e gustos. „Pasta” obţinută e imposibil de privit.
Odată întrebuinţată, sosiera va fi luată de pe masă. Salata se serveşte în boluri separat Salata se serveşte în boluri separate, pentru fiecare invitat. Când friptura se taie la masă, gazda trebuie să aibă la îndemână ustensile speciale. E de preferat însă ca această operaţie să se facă în prealabil, iar friptura să fie prezentată felii, pe frunze de salată. Scobitorile nu-şi au locul pe masă, pentru că nu se folosesc în public. Argintăria este obligatorie în cazul unor mese festive. Pentru mesele obişnuite, există tacâmuri de oţel inoxidabil, care sunt frumoase şi uşor de întreţinut. E adevărat că argintăria conferă mesei eleganţă, dar să nu uităm că trebuie să strălucească de curăţenie.
Şi nu în ultimul rând, cel mai important aspect în cadrul unei mese festive în care invitaţii sunt selecţi este ca toate ustensilele: tacâmuri, farfurii, oliviere, solniţe să fie elegante, cu un aspect impecabil şi adaptate designului mesei festive.
Rosehome HORECA pune la dispoziţia dumneavoastră produse calitative, acceptabile din punct de vedere al preţului şi, cel mai important, cu un design plăcut.
Cumpara tacamuri online:
Descopera aici intreaga colectie de tacamuri pentru masa.
Cumpara vesela online:
Descopera intreaga colectie de farfurii in diferite culori.