Amenajarea balconului nu trebuie sa aiba ca scop doar obtinerea unui spatiu placut privitorului, ci poate sa transforme intreaga zona intr-una utila si functionala, care sa mareasca suprafata casei si care sa iti acorde mai multa libertate de miscare in propriul apartament. In functie de tipul de balcon, suprafata lui si nevoile tale, acesta se poate transforma in birou, zona de relaxare, zona de sport sau spatiu de servit masa. In plus, un balcon spatios iti poate oferi si posibilitatea de depozita o parte din lucrurile care ar fi trebuit sa isi gaseasca locul in dulapurile din celelalte camere. Inspira-te din ideile de mai jos pentru a-ti face balconul o camera 100% functionala:
Cum sa iti transformi balconul intr-un birou
Cumpara masute birou pentru balcon:
Un balcon inchis iti poate deveni birou pe tot timpul anului, in timp ce unul deschis de tip terasa poate fi folosit pe timpul primaverii si verii pentru a lucra. Poti opta pentru a amplasa un birou de mici dimensiuni alaturi de un scaun comod intr-unul dintre colturile balconului. Daca ai nevoie si de un mic spatiu de depozitare, opteaza pentru rafturi suspendate deoarece ocupa mai putin spatiu. Daca nu iti doresti sa renunti la folosirea balconului in alte scopuri, poti opta pentru o masa din lemn sau sticla alaturi de scaune la acelasi nivel cu masa, comode, din materiale precum lemnul, aluminiul sau otelul. Daca la prima vedere scaunele din aluminiu sau lemn nu par confortabile, le poti updata folosind perne speciale, care iti vor permite sa stai jos pentru o perioada mai indelungata fara a intmpina dureri de spate sau de gat.
Atunci cand amplasezi biroul intr-un colt al balconului, restul spatiului poate fi folosit pentru alte activitati sau ca spatiu de depozitare. Spre exemplu, pe un perete poti avea zona de lucru, iar pec el opus poti pune un dulap sau un corp de tip biblioteca unde sa depozitezi carti, cutii cu obiecte sau jucariile copiilor. Pentru a face intreaga camera sa arate estetic, alege piese in culori asemanatoare sau complementare ori din materiale care se potrivesc. Poti chiar alege un singur material, precum lemnul pentru a il utiliza in intreg balconul. Tine cont si de stilul de amenajare din restul casei, deoarece balconul face parte din intregul spatiu.
Cum sa iti transformi balconul intr-o zona de relaxare
Poti folosi balconul ca zona de relaxare, unde sa petreci timp de calitate alaturi de jumatatea ta, sa te distrezi cu prietenii sau sa iti invite familia la o cafea si o gustare. De asemenea, o zona de relaxare poate fi un spatiu pentru citit, ascultat muzica, meditatie ori pentru a practica anumite hobby-uri. Opteaza pentru o canapea de mici dimensiuni si unul sau doua scaune alaturi de o masa joasa, nu foarte mare, in functie de spatiul de care dispui. Poti alege materiale precum ratanul, lemnul, fierul sau chiar paleti daca ai un buget limitat. Decoreaza mobilierul cu perne pentru a-l face mai confortabil si alege decoratiuni care sa iti transmita o stare de relaxare. Decoratiunile precum lumanarile parfumate, ghirlandele luminoase si plantele de toate felurile vor influenta atmofera si iti vor transmite o stare de bine, de relaxare.
Cumpara scaune pentru balcon:
Cum sa iti transformi balconul intr-o zona de servit masa
Decoratiuni luminoase pentru balcon:
Felinare pentru balcon:
Apartamentele cu bucatarii mici nu dispun de prea multe variante pentru amenajarea unei zone de servit masa unde sa iti poti invita 4-6 prieteni ori rude pentru a servi pranzul sau cina. Ei bine, un balcon inchis si chiar si unul deschis iti pot oferi oportunitatea de a contura o zona pentru servirea mesei. Opteaza pentru o masa si 4 sau 6 scaune din lemn, ratan ori fier, in functie de dimensiunile camerei. Scaunele din fier si mesele rotunde din acelasi material ce au dimensiuni reduse se gasesc usor, in schimb, daca ai un balcon mai mare, poti alege o masa si scaune din lemn masiv ce sunt ceva mai generoase ca dimensiuni. Daca vei ocupa o buna bucata a balconului cu spatiul de servit masa, nu te grabi sa incarci spatiul cu multe alte decoratiuni. Poti opta pentru una sau doua plante ori o ghirlanda luminoasa, insa renunta complet la dulapuri si alte zone de depozitare daca nu ai cel putin 7-10 mp ca spatiu total. Poti adauga lumanari pe masa si farfurii, tacamuri si pahare colorate, cu diverse modele, in ton cu stilul de amenajare. Daca iti doresti un design minimalist, renunta la fata de masa si aseaza vesela direct pe suprafata.
Cum sa iti transformi balconul intr-o zona de sport
Daca iti doresti sa faci sport si miscare in balcon, acest lucru nu inseamna ca nu il poti amenaja special pentru o astfel de activitate si ca trebuie sa il lasi gol-golut. Opteaza pentru un colt unde sa depozitezi accesoriile pe care le utilizezi cel mai des, fie ca este vorba de saltea, greutati, coarda de sarit sau mici aparate de fitness. Daca iti ramane loc, opteaza pentru o masa mica si doua scaune din plastic, ca loc unde sa te odihnesti si sa bei shake-ul de dupa antrenament. De ce plastic? Pentru ca este rezistent, nu costa foarte mult si are marele avantaj de a fi usor de mutat, lucru ce este important atunci cand faci miscare in acelasi spatiu. Daca vei avea nevoie sa muti scaunele si masuta, o vei putea face foarte usor, fara ca acest lucru sa iti incurce exercitiile fizice.
Balconul nu trebuie sa fie un spatiu fara niciun fel de utilitate in casa ta, unde sa depozitezi cutii sau lucruri de care nu mai ai nevoie. Cu ajutorul mobilierului potrivit, care se poate alege in functie de ideile si bugetul tau, poti transforma balconul intr-o camera extra in casa ta. Poti alege piese din lemn, ratan, plastic sau fier pentru a amplasa o zona de servit masa, de relaxare sau de lucru, fara sa fie nevoie sa sacrifici spatiu din celelalte camere principale. Astfel, vei avea o casa mai spatioasa, mai bine organizata si decorate inspirat, deoarece piesele din balcon se pot alege pentru a se potrivi cu mobila si finisajele din restul casei.